Program

SLOŽ MI POEMKU ! – Crée-moi un petit poème

Zpět na akce

Esprit de printemps

Sublime et fais-nous aimer

La Francophonie

Haïku je krátká báseň původem z Japonska, která je ve své západní podobě tvořena třemi verši, jež obsahují 5-7-5 slabik. V Japonsku se tradičně píše do sloupců, přičemž její frankofonní podoba čítá tři řádky. Tato krátká báseň se většinou snaží zachytit pocit či vjem přítomného okamžiku. Haïku je proto krátká, výstižná a není humorná. Haïku nepopisuje, pouze evokuje.

V letošním roce se Francouzský institut v Praze nechal inspirovat událostí Haikunoi, kterou před několika lety uspořádal Francouzský institut v Rumunsku. Zveme Vás na akci SLOŽ MI POEMKU ! //  Crée-moi un petit poème ! 

Vaše účast může být následující:

1. Vytvořte „poemku“ přímo ve Francouzském institutu v Praze (žáci a studenti) // Pondělí 18. března 2019 - od 10:30 do 12:00

Přítomní žáci a studenti budou mít možnost vytvořit vlastní haïku s pomocí vyučujících Francouzského institutu v Praze. Dva ateliéry, každý pro jednu věkovou kategorii (10-15 let a 15-19 let) a volný průběh Vaší představivosti ve francouzštině.  

Účast je zdarma, počet míst omezený, povinná rezervace

2. Vytvořte  „ poemku “  ve Vaší škole, na univerzitě, ve Vaší firmě či Vaší instituci // Pondělí 18. března a v průběhu celého týdne Frankofonie

V případě, že nemáte možnost účastnit se ateliérů ve Francouzském institutu v Praze či v případě plné kapacity ateliérů, se do tvorby haïku můžete pustit přímo ve Vaší třídě či na Vašem pracovišti a přispět tak k oslavám francouzského jazyka! Následně pak můžete sdílet Vaše výtvory, fotografie a texty na Twiteru nebo na facebooku. Nezapomeňte Vaše příspěvky označit #poemkuCZ.

Nechte se inspirovat naším letošním tématem Francophonie, langue et terres de rencontres (Frankofonie, jazyk a země setkávání).